2019. február 16. szombat Julianna, Lilla napja
A tartalom megtekintéséhez flashplayer szükséges / Nem elérhető a tartalom
Nyitóoldal < A népi hímzések hazája
A népi hímzések hazája
A község
Jelenleg nincs aktuális szavazás!
1 / 1
  • a vézás, a rátétes és a boszorkányos

Ha kellemes időben sétálunk végig Buzsák utcáin, gyakorta megeshet, hogy kisebb-nagyobb csoportokban üldögélő helyi asszonyokon akad meg a szemünk. Közelebb érve azt láthatjuk, hogy miközben beszélgetnek, végig jár a kezük. Egy kőhajtásnyira tőlük már meglepve tapasztaljuk, hogy mindez inkább fordítva igaz: míg jár a kezük, azalatt beszélgetnek. S hogy min tüsténkednek ily serényen? Hát hímeznek!

Ne féljünk mi sem bekapcsolódni a társalgásba, ugyanis ha a falubéli asszonyokat a helyi hímzések csínjáról-bínjáról kérdezzük, bizony örömmel válaszolnak. Megtudhatjuk, hogy a buzsáki hímzés jellegzetes díszítő elemei a levél, a tulipán, a szegfű, az árvácska, a katykaringó, a páva, a galamb, az őz és a szarvas. A mai napig szebbnél-szebb ingek, leplek, ágyterítők, vánkoshéjak és halotti lepedők készülnek ily módon.

Buzsákon háromféle ősi hímzésminta ismert: a vézás, a rátétes és a boszorkányos.

VézásMíg a vézás hímzést régebben csak piros-kék, vagy piros-fekete cérnával készítették, napjainkra már több színt használva, piros-kék-fekete-sárga-zöld gyöngyfonallal varrják rá a fehér vászonra. Mivel a hímzésminták egyenként, szabad kézzel készülnek, ritkán találkozni kétszer ugyanazzal a mintázattal. Jellemző motívumai a rózsa, a katykaringó, a lóherelevél, a csibeláb, a babfejes hajó, a kockasor, a lánc és a legyező.

RátétesA rátétes hímzés úgy készül, hogy a vékony kék-piros kasmérból kivágott mintákat apró öltésekkel rávarrják az alátétre. Leggyakoribb motívumai a tulipán, a labdarózsa, a szegfű, az árvácska, a katykaringó, a páva, a galamb, az őz, és a szarvas.


BoszorkányosA boszorkányos hímzés a keresztöltés technikájáról kapta a nevét: a rengeteg fonalba és időbe kerülő hímzés ugyanis nem kis "boszorkányosságot" igényel! A házi szövésű vászonra készülő hímzés színvilága igen változatos. Készítése során először a szivárvány minden színével rávarrják a kívánt mintákat az anyagra, majd az alapot fekete színű cérnával, sűrűre varrt 8-as öltésekkel töltik ki. Jellemző motívumai a levél, a tulipán, a rózsa és a nefelejcs.

Buzsákon nemcsak a hímzések híresek, hanem a szőttesek is. Ünnepi alkalmakkor szebbnél-szebb abroszok, kenyérruhák és törölközők kerülnek elő a vitrinekből.

 A népi mesterségek közül nagy múltra tekint vissza a pásztorművészet, és a fafaragás. A fafaragás legősibb díszítési módja a karcolás. Ezzel a módszerrel fába, szaruba, és kobakba karcolják bele faragókéssel a kívánt mintát, majd korom és faggyú keverékével bedörzsölik. A díszítendő felületet ékvéséssel kifaragják, végül az üregeket színes viasszal kiöntik.