2019. február 16. szombat Julianna, Lilla napja
A tartalom megtekintéséhez flashplayer szükséges / Nem elérhető a tartalom
Nyitóoldal < a szőlő fővárosa
a szőlő fővárosa
Jelenleg nincs aktuális szavazás!
1 / 1
  • Szőlős Györök

Nemcsak nevében, de az itt élők lelkét illetően is megérdemelte a szőlős jellemzést

kep1.jpgE mediterrán növény jelképe az újjászületésnek és otthonos a györöki dombokon. A Pogány völgy Balatonhoz legközelebb lévő települése ez a hely, ahol az utóbbi évek parcellázásainak köszönhetően új falu épült.
A többi környékbeli településhez hasonlatosan gazdag régészeti leleteket ástak elő. A legismertebb és legszebb a homokbányából előkerült bronz edény-együttes. (Azon, hogy vallási szertartásokon használták-e avagy konyhaedényei voltak valamely kelta kiskirálynak, vitatkozzanak a tudósok. Ilyen értékes edénye csak érdemdús embernek lehetett, ebből következően a lakóhelye is fontos hely volt. Fontos volt a római korban és azután is, hiszen a járhatatlan vadon és a mocsárvilág között itt lehetett évezredeken áttörni.) 
 
 A török háborúk idején frontvonalba került a település, lélekszámban is megfogyatkozott. Györök volt a Somogyországban élő Jankovichok (a grófi ágának) otthona. Nevezetes alakjaik közül a legismertebb talán Jankovich László, főispán, a reformkor részese és örökségének folytatója. A jeles férfiú a boglári révben kikötőhelyet biztosított a Kisfaludy gőzösnek, később is törekedett arra, hogy Zala és Somogy között gőzhajójárat legyen.
Az ismert nemesi családok mellett más történelmi nevek is fennmaradtak.