2019. február 16. szombat Julianna, Lilla napja
A tartalom megtekintéséhez flashplayer szükséges / Nem elérhető a tartalom
Nyitóoldal < Köszöntő
Köszöntő
Elhelyezkedés
A megszentelt föld
Az új Pogányvölgy
Jelenleg nincs aktuális szavazás!
1 / 1
  • Tisztelt Látogató!

Köszöntöm a Pogány völgyébe látogató kedves Olvasót.

A Balaton déli partján egy olyan vidékre kalauzoljuk, ahol a dombhátak zöldje, a szőlők és gyümölcsök ölelésében lélegző falvak, a bereki szél harmatos reggelei, s az itt élő emberek barátsága fogadja a Pogány völgyébe látogatót. A kistérség központja Lengyeltóti, fiatal kisváros - bár volt korábban majd száz éven keresztül járási székhely is -, amely példamutató az urbanizáció útján.
Ma, ismét visszanyerve a környező települések elismerését, szövetséget kötve velük próbál az együttgondolkodás motorja lenni. Megjelenésével a XII. századi templom, a keresztút csodálatos stációi, a kastélypark csodálatos platánjai, a település zöldje, virágos terecskéi, szépen tatarozott középületei és egyre kellemesebb lakóházai méltán avatják központtá. De itt él vele szomszédságban a magyarság történetének tetten érhető emlékezete - Somogy vármegye egykori székhelye - Somogyvár, s mellette Puszta-tornyával csalogat Somogyvámos. A másik karéjon Pamuk, Öreglak, s a népművészetéről és hagyományápolásáról híres Buzsák található. Az erdők alatt kisebb települések: Gyugy,  Hács,  Kisberény, a Balaton felé vezető úton pedig Szőlősgyörök zárja a sort, illetve nyitja, ha a tó felől érkezik az utazó. A part egyre rövidebb időben ad fürdési lehetőséget, nyári programot, mi azonban egész éven át kínáljuk mindazt, amit a természet és az előttünk járó nemzedékek ránk hagytak. Ajánljuk ezen kívül a még fellelhető lehetőségeinket gazdasági megvalósításra, földjeink terményének feldolgozását, hiszen jól terem itt a szőlő, a gyümölcs, gazdagon hoznak az olajos magvak, s csodálatos lovakat nevel a berki rét.
Lengyeltóti városa és a környező települések önkormányzatai, intézményei, vállalkozásai és az itt élő polgárok szeretettel várják az ide látogatót.
Ám ezt Ön csak úgy, és akkor tapasztalhatja meg, ha eltölt nálunk néhány órát vagy napot, hiszen "lakva ismerni meg az embert", mondja a szólás, amely talán ránk - akik itt, a Pogány völgyének bűvöletében élünk - is igaz.

Zsombok Lajos - a társulás elnöke