2019. február 16. szombat Julianna, Lilla napja
A tartalom megtekintéséhez flashplayer szükséges / Nem elérhető a tartalom
Nyitóoldal < Történelmi emlékhely
Történelmi emlékhely
Jelenleg nincs aktuális szavazás!
1 / 4
  • Szent László nagysága
hol a szelíden hullámzó somogyi dombok testét a szelek, esők felhasogatták, éles vízválasztó vonalat alkotva a Balaton felé - ott él Somogyvár népe. Egykor a tó a Kupavár lábáig ért. A pogány örökséghez méltó a keresztény hagyaték Szent Lászlóé, a lovagkirályáé. Lehet-e fenségesebb annál, ki oly nagyon tisztelte vereséget szenvedett ősét és egyben európai léptékben mérhető lovag, a magyarok méltó királya volt? A legendáinkban ő a fény, az élet földi megtestesülése.

Szent László királynak köszönhetjük, hogy az általa alapított (1091) - romjaiban is lenyűgöző - bencés apátság fénykorában a francia - magyar kultúra páratlan ötvözete lehetett. A király a franciaországi Saint-Gilles-i apátság szerzeteseit hívta ide.
1972-ben kezdték meg az apátság régészeti feltárását. A munkák közel két évtizedig tartottak. Az alapítás 900. évfordulóján, 1991-ben nyitották meg a romokat a látogatók előtt. 1983-tól ez hazánk harmadik történelmi emlékhelye. 1989-től évente megrendezik az alapító Szent László neve napjához (június 27-i) kapcsolódóan a Kupavári Napokat.

A magyar és az európai szellem találkozásának köszönhetően ötszáz éven át Somogyvár az országrész szellemi - közigazgatási központja volt. A levert Koppány vezér ma élő utódai büszkék arra, hogy a szülőfalujuk egykor - nemes egyszerűséggel mondva - Somogyország közepének számított. A Szent István és Szent László korából örökölt országos politika Somogyvárt - mai fogalmaink szerint fél országrészt irányító - megyeközponttá tette. Méltán lett a feltárt rom - Pusztaszer és Mohács után - nemzetünk harmadik történelmi emlékhelye.

Somogyváron az 1220-as évektől a vármegye okiratainak hitelesítő helye volt. A környék lakói szőlőműveléssel is foglalkoztak, és városon átvezető - a rómaiaktól örökölt - hadiútnak köszönhetően virágzó kereskedelmet folytattak. A somogyi bor eljutott Székesfehérvárra, Budára, Szegedre is. A nemzetközi kapcsolatokat fenntartották a francia szerzetesek és a zarándokok.


Következő fejezet >>