2019. február 16. szombat Julianna, Lilla napja
A tartalom megtekintéséhez flashplayer szükséges / Nem elérhető a tartalom
Nyitóoldal < Somogyvámos község
Somogyvámos község
Krisna völgy
Jelenleg nincs aktuális szavazás!
1 / 1
  • Vámos, Vámosfa, Somogyvámos

A kaposvári úton járók, ha napkeletnek néznek az időt uraló Isten figyelmeztető jelét, a Pusztatornyot látják.

A gépjárműn suhanó meg nem értheti ezt a jelet, e hittel, szenvedéssel emelt templom üzenetét. Avar kori temetőt tártak fel a régészek az 1940-es években. 1968-ban kezdték el a falu közelében lévő középkori templomrom régészeti feltárását.
A középkori Csopak elpusztult, de fennmaradt a szomszédos Vámos, amely már a korai középkorban jelentős település volt. A török hódoltság után már csak 5 házzal összeírt faluvá (1580) romlott.
Az 1575-ös adólajstromban Vámosfalva néven említették.
A XVI. század végén Nagy István, azt követően a Gyulaffy családé a település, majd Jankovich István, majd a XVIII. század elejétől a Jankovichok birtoka lett, később a Niczky családé. 1720 után horvátok költöztek ide. 1813-ban települtek le itt a luteránus vallású németek. A telepesek Hessenből, Közép-Bajorországból és a sváb vidékről költöztek hazánkba. Vámosra Tolnából, Baranyából és Veszprémből érkeztek az ő leszármazottaik.
A község 1856-ban Kund Vincze birtoka volt és a családé maradt a XX. század elején is (1906-tól, özv. Lővensohn Ernőné egy bérlő gazdálkodott a vámosi földeken, a legmodernebb agrotechnikákat alkalmazva gőzcséplőgép, benzines szántógép, gőzmalom). Fejlett állattenyésztésük volt, halastavakat üzemeltettek.
A faluhoz tartozó Gilye a XV. században a Töli családé volt, majd ez a terület is a Jankovichoké lett. A másik ősi település Remetepuszta volt, amely előbb apátsági, azt követően királyi birtok lett, későbbi földesura lett Guary Gábor és Póka Miklós.
A XX. század változásainak hatására a népesség elvándorolt, elöregedett. (1945 után kitelepítésekkel is büntették a német származásúakat.)